Koningschieten 21 juni 2015

Op zondag 21 juni 2015 hield het St. Anthoniusgilde haar jaarlijkse zomerteerdag met aansluitend het Koningschieten. Een traditie waarbij, door het afschieten van de vogel, bepaald wordt wie zich voor het komende jaar Koning of Koningin noemen mag. 

Op deze dag werd er ook gestreden om het zilveren Wim Keijzersschild, een geschenk van de familie Laham-Keijzers aan het St. Anthoniusgilde als eerbetoon aan hun vader die hoofdman was van het St. Anthoniusgilde. Degene die dit schild voor een jaar in ontvangst mag nemen, mag zich Publiekskoning noemen.


                                   


Het St. Anthoniusgilde verzamelde zich 's morgens om tien uur bij clubhuis "'t Wapen van Beers" om gezamenlijk het huidige Koningspaar, Noud en Marjo Thelosen, af te halen. Vooraf gegaan door het tamboerkorps werd het gilde, daar aangekomen, warm ontvangen met krenten- en suikerbrood, onder het genot van een borreltje. Vervolgens begeleidde het gilde het Koningspaar naar de St. Lambertuskerk, om daar de plechtige gildemis bij te wonen.


                                                    


Staande deken Rien van Haren opende de gildemis. Het zangkoor ‘Together’, dat de dienst muzikaal ondersteunde,  bracht vervolgens het "zomerteerdaglied" ten gehore. Een mooi, zeer toepasselijk lied speciaal voor de jaarlijkse zomerteerdag, gecomponeerd door Jose Claassen-van de Ven.

Gildezuster Rieny Vos-Hendrix las op mooie wijze de eerste en tweede lezing en gildezuster Nelly Claassen sprak vervolgens de mooie, persoonlijke voorbeden uit. Na de dienst werden de beschermheer Baron Frans van Hövell tot Westerflier, de staande deken Rien van Haren, de diaken en het Koningspaar door vendelier Rien Claassen op het kerkplein overvendeld.


                                          


Vervolgens toog het gilde naar clubgebouw ‘Crotos’, waar voor de genodigden en de gildeleden een uitgebreide lunch gereed stond, voorbereid door kantinebeheerder Gerard Claassen en diens dames Lies Claassen en Diny van den Berg. Een dankwoord, onder overhandiging van een bos bloemen aan de dames na afloop van de lunch, was dan ook zeker op zijn plaats.


                 


Na de lunch huldigde staande deken Rien van Haren de beste Beerse kruisboogvlak schutters van dit moment. De derde prijs ging naar Harry Nabuurs, de tweede prijs was voor Noud Thelosen en Rien Claassen mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Bij het puntenklassement was het staande deken Rien van Haren persoonlijk die gewonnen had. En, aangezien men zichzelf natuurlijk niet gaat huldigen, werd deze huldiging uitgevoerd door de beschermheer.


                            

       Noud Thelosen neemt zijn                  Rien Claassen neemt zijn            Rien van Haren neemt zijn prijs

     tweede prijs vlak in ontvangst            eerste prijs vlak in ontvangst          voor het puntenklassement

                                                                                                                                    in ontvangst


Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk, werd Peter van Hoek bedankt. Peter heeft jarenlang met veel plezier en accuratesse de functie van deken-schatbewaarder bekleed. Zoals Rien aangaf; "Peter, dit wordt je zoveelste afscheid van een bestuursfunctie. Daarbij ging het vaak om verenigingen die je (mede) hebt opgericht en waarbij je een bestuursfunctie hebt bekleed. Je verdiensten voor de Beerse samenleving zijn zo groot dat je daar in 2010 een Koninklijke Onderscheiding voor hebt gekregen. Je hebt dat gedaan uit maatschappelijke betrokkenheid, maar ook omdat je vond dat dingen anders en beter konden. Dat geldt ook voor de functie van deken-schatbewaarder. Het was geen gemakkelijke functie. Van de ene kant moet je zuinig zijn om aan de andere kant toch nog iets uit te kunnen geven. Je hebt dat ruim 10 jaar gedaan door vanuit je ondernemersblik te zoeken naar mogelijkheden om de positie van het gilde te verbeteren. En dat heb je heel goed gedaan!". Vervolgens onderscheidde de beschermheer Peter voor zijn bewezen diensten voor het gilde en mocht zijn echtgenote Mien een prachtige bos bloemen in ontvangst nemen, voor al de tijd dat ze Peter toch "af had moeten staan" aan het gilde.


                                                    


En toen was het moment aangebroken en kon het koningschieten beginnen. En dat het een spannende middag zou worden, was zeker. Immers, de huidige koning, Noud, zou zijn gildecarrière kunnen bekronen met het Keizerschap. Hij moest dan natuurlijk wel voor de derde keer binnen vijf jaar de vogel neerhalen. Er werd geschoten op twee bomen: een voor de gildekoning en een voor de publiekskoning. Verrassend genoeg sneuvelde de publieksvogel als eerste. Het was Sjall al Laham die, bij het 145e schot, de vogel neerhaalde en hij mag zich hiermee Publiekskoning 2015 van het St. Anthoniusgilde Beers noemen. Een leuke bijkomstigheid is dat Sjall al, samen met echtgenote Gertie-Laham-Keijzers, het zilveren Wim Keijzersschild in 2014 aan het St. Anthoniusgilde hebben geschonken. Aan hem de welverdiende eer dit schild later op de dag in ontvangst te mogen nemen.


                                        


De gildevogel voor de gekostumeerde leden was halsstarriger. En dat was natuurlijk reden voor de publieksschutters om hierop te reageren: "'t Is stil, aan de overkant, 't is stil, aan de overkant...". Maar, dat kon de sfeer alleen maar meer verhogen. En uiteindelijk, bij het 240e schot, was het Tiny Strik die het verlossende schot loste. En hiermee mag hij zich Koning van het St. Anthoniusgilde 2015 noemen. Helaas voor Noud Thelosen, deze kans op het Keizerschap werd hem hiermee ontnomen. Hij mag volgend jaar weer een poging doen.

                  

                                          


                                                                 

                          Koning Tiny Strik meemt met zichtbaar genoegen zijn felicitaties in ontvangst


Aansluitend werden aan Koning Tiny Strik en zijn partner Nelly Claassen de versierselen overgedragen voor het Koningschap. Aan Publiekskoning Sjall al Laham werd eveneens het zilveren Wim Keijzersschild overhandigd, gelijktijdig met een aandenken hieraan. Immers, ondanks dat zij het zelf geschonken hebben, het Wim Keijzersschild is en blijft een wisselschild...

Al met al, een erg gezellige, mooie zomerteerdag die nog lang in onze gedachten zal blijven.