Gemeentekoningschieten

Het Gemeentekoningschieten

Het Gemeentekoningschieten is ontstaan door het samengaan van de zes gilden van de voormalige gemeente Beers en de gemeente Haps in de nieuw te vormen gemeente Cuijk. De zes gilden bereikten in december 1993, met de gemeente Cuijk, een akkoord voor een traditioneel jaarlijks Gemeentekoningschieten. Er werd een vaste jaarlijkse datum vastgesteld, de eerste zondag in mei, en er werd een reglement opgesteld. De gemeente Cuijk nam de verplichting op zich voor het beschikbaar stellen van het Gemeentekoning wisselschild. Op de eerste zondag in mei 1994 vond het eerste Gemeentekoning schieten plaats op de schietlocatie van het gilde van Linden. Om toerbeurt werd hierna het volgende Gemeentekoningschieten door de zes gilden jaarlijks in hun plaats georganiseerd.

                                                                                           

Op zondag 6 mei 2018 werd het jaarlijkse Gemeentekoningschieten georganiseerd, dit maal door het gilde van Linden. Gildebroeder Nelis Kraayebrink van het Sint Martinusgilde uit Cuijk verwierf de titel van Gemeentekoning Cuijk 2018. Van ons eigen gilde kwam de eer toe aan Henk Strik; het aantal schoten was echter te hoog om de titel Gemeentekoning te verkrijgen.

                                                  

Het Gemeentekoningschieten werd dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Reden om daar speciaal aandacht aan te schenken. En dat gebeurde dan ook. Hiervoor was een speciaal jubileumschild geschonken. Dit schild kon gewonnen worden door de 25 oud-gemeentekoningen, die hiervoor uiteraard de vogel af moesten schieten. Het was Jan Roelofs van het Sint Martinusgilde uit Cuijk die er met de titel Jubileumkoning 2018 vandoor ging.

Daarnaast onthulde burgemeester Wim Hillenaar, samen met gemeentekoning 2017 Perry Peeters, de naam van het terrein Linden, te weten de "Gildebroederslaan".

                                                                                 

Voor meer foto's kijkt u op de fotogalerij.