Gemeentekoningschieten

Het Gemeentekoningschieten

Het Gemeentekoningschieten is ontstaan door het samengaan van de zes gilden van de voormalige gemeente Beers en de gemeente Haps in de nieuw te vormen gemeente Cuijk.
 
De zes gilden bereikten in december 1993, met de gemeente Cuijk, een akkoord voor een traditioneel jaarlijks Gemeentekoningschieten. Er werd een vaste jaarlijkse datum vastgesteld, de eerste zondag in mei, en er werd een reglement opgesteld. De gemeente Cuijk nam de verplichting op zich voor het beschikbaar stellen van het Gemeentekoning wisselschild.
 
Op de eerste zondag in mei 1994 vond het eerste Gemeentekoning schieten plaats op de schietlocatie van het gilde van Linden. Om toerbeurt werd hierna het volgende Gemeentekoningschieten door de zes gilden jaarlijks in hun plaats georganiseerd.
 
Op zondag 5 mei werd in Vianen het Gemeentekoningschieten 2019 gehouden. Ondanks de tijd van het jaar was het extreem koud op deze dag. De gezamenlijke gilden liepen in een mooie tocht door Vianen naar schietterrein 't Flieren. Daar bevrijdde burgemeester W. Hillenaar de bomen.
 
                     
 
Het was al gauw dat het gilde van Linden, met een aantal van 49 schoten, hun vogel naar beneden schoot. Achtereenvolgens kwamen het gilde van Haps met 92 schoten, het gilde van Cuijk met 97 schoten en het gilde van St. Agatha met 113 schoten. Het gilde van Vianen stopte na 112 schoten.
 
Peter van den Heuvel haalde met het 125e schot de vogel van de Beerse boom naar beneden.
 
                                                                 
 
Met deze eindstand mag Geert van Raaij van het gilde van Linden zich Gemeentekoning 2019 noemen.
 
Jari Kempen mag zich met 135 schoten de Publiekskoning 2019 noemen.