Kruisboogschutters wip

Kruisboogschieten wip
 
Bij het kruisboogschieten wip schiet je buiten met een kruisboog op een mast van ongeveer 12,5 meter hoog. Een ronde, metalen schijf, varierend van 6 tot 8 cm, ligt boven op de paal. Het is de bedoeling om dit schijfje van de paal te schieten, te "wippen". Met behulp van een touw wordt het schijfje weer op de paal getrokken en ben je klaar voor het volgende schot.
 
De kruisboogdiscipline komt voort uit de jacht. Het was de wijze waarop jagers vroeger fazanten uit bomen schoten. Ze slopen op kousenvoeten dichterbij en verrasten de vogels in hun slaap.
 
Er wordt omhoog, dus verticaal, geschoten. Mede daarom wordt er ook geschoten met een speciaal voor deze discipline geschikte boog, die makkelijk op je schouder rust. Bovendien is er een magneetje in de schacht van de boog geplaatst, zodat de pijl blijft liggen als je omhoog richt. De pijlen hebben, in tegenstelling tot de andere disciplines, geen scherpe punt, maar hebben een plat,bot uiteinde.

                                     

Het kruisboogschieten wip begint in april en duurt tot oktober. Het gilde kent daarbij een interne competitie die gehouden worden op een zaterdagmiddag en een dorpencompetitie die gehouden wordt op een zaterdag en/of een zondag.
 
Het gilde beschikt over een aantal zeer goede kruisboogschutters 'op de wip'. Het korps kruisboogschutters op ‘de wip’ draait dan ook al jaren mee in de top van de ereklasse van de Nederlandse Kruisboog Bond.
 
Een beetje geschiedenis:
* Op 14 mei 2006 werd Henk Jans kampioen kruisboogschieten 'op de wip'. Als enige kruisboogschutter van het Sint Anthoniusgilde nam hij daar deel aan het vrije kampioenschap ‘wip schieten’. In een spannende finale versloeg hij de drie overgebleven tegenstanders van het gilde uit Oploo op eigen terrein en ging met de eer en het kampioensschildje strijken.
 
* In 2010 behaalden de mannen van sponsor Van de Broek/van Lockant Trucking BV 72 punten; geen geringe prestatie. Ook in de individuele prestaties lagen de punten op een hoog niveau. Harry Nabuurs en Rien Claassen haalden de top met 19 punten, Geert Derks en Henk Strik zaten daar net onder met 17 en 16 punten.

                                      

* En tenslotte, de jeugd heeft de toekomst, nietwaar?  Want op 9 september 2012 organiseerde de Nederlandse Kruisboog Bond in Vlijmen het "Nederlands jeugdkampioenschap op de wip". En met een scherp oog, een vaste hand en 16 punten wist Nick Hendriks dit kampioenschap op zijn naam te schrijven. Een hele mooie prestatie waar hij zeker trots op mag zijn!
 
Nick schiet sinds die tijd iedere week mee met de getrainde wipschutters van het St. Anthoniusgilde. En toen hij tijdens het publieks-koningschieten opviel vanwege de concentratie waarmee hij schiet, was dat reden voor Noud Thelosen, de coördinator van het wipschieten, om hem te vragen mee te gaan doen met het wipschieten in de zomer. En dat deed hij, samen met Tim van Lanen, die ook deelnam aan de kampioenswedstrijd in Vlijmen en daar een derde plaats bemachtigde. Na dit succes wonnen ze tenslotte ook nog, samen met Henk Strik, de korpsprijs van de Nederlandse Kruisboog Bond. En last but not least, Nick kon ook zijn broer Danny overhalen om bij het gilde te komen schieten. Het St. Anthoniusgilde is absoluut trots op deze jeugdleden. lees meer.
 
Op 12 juli 2015 was het St. Anthoniusgilde uit Beers te gast in Klunderd voor het Nederlands kampioenschap kruisboogschieten. Lees daarover meer.

Op zaterdag 24 juni 2017 organiseerde het St. Anthoniusgilde in Beers het "Open Nederlands KampioenschapKruisboogschieten Wip". Lees daarover meer.
 

                                       
                                                
                                                                    Kruisboogschutters wip

Boven v.l.n.r.: Henk Strik, Nick Hendriks en Harrie Nabuurs

Onder v.l.n.r. Danny Hendriks en Noud Thelosen (Rien Claassen en Tim van Lanen ontbreken)


 
                                    
           
                                                           Danny en Nick Hendriks 
 
 
Wilt u meer informatie? Informeer bij één van de bestuursleden of bij Noud Thelosen, 0485-321180 of 06-15534584.
 
Het programma voor de dorpencompetitie 2019 luidt als volgt:
20 april, Beers
11 mei, Oeffelt
15 juni, Sint Anthonis
6 juli, Oploo
24 augustus, reservedatum
7 september, Groeningen
 
 De data voor de open wedstrijden luiden als volgtL
13 april, Beers
25 mei, Oploo
22 juni, Heijen
 
De data voor de kermiswedstrijden luiden als volgt:
8 juni, Oploo
3 augustus Boekel