2008, Nelly Claassen

     
                                                       
                                                           Koningin Nelly Claassen, 2008
 

"Er is duidelijk sprake van een emancipatiegolf in Beers", zei burgemeester Schoots, toen hij zondag 22 juni 2008, schutterskoning Nelly Claassen 2008 en jeugdkoning 2008 Inge Derks feliciteerde met hun zojuist behaalde titel.
 
Het was voor het eerst in de geschiedenis van het gilde dat een vrouw de koningstitel verwierf. En dat ook zijzelf daardoor bijzonder was verrast, blijkt wel uit de tekst die zij in het koningsschild liet graveren:
 
"Nelly Claassen, eerste koningin van het St. Anthoniusgilde Beers.
In 2007 als tamboer begonnen.
Tot mijn schrik eenieder overwonnen .
Het was, of iemand mij van de grond tilde.
De toekomst gedenkt mij, eerste Koningin van het gilde.
Geboren op "d'n Haan", genaamd "de Claos".
Is volgend jaar een haan, als vogel de klos".
 
 
  
Het was ook voor het eerst dat het jeugdkoningschieten werd georganiseerd. En toen vervolgens de 10 jaar jonge Rik Vos, telg uit een vooraanstaande gildenfamilie, zich ook nog naar de top schoot door de titel publiekskoning 2008 te behalen, was de vernieuwing binnen het St. Anthoniusgilde compleet.
 
                                                                   
 
                                                                 
Het werd een lange middag, omdat de vogel waar de geüniformeerde gildeleden op schoten maar niet wilde vallen. Maar het talrijke publiek, een hondertal bezoekers waren te gast op het zomerfestival, bleef trouw kijken tot het verlossende 420ste schot viel en de restanten van de houten vogel naar beneden tuimelden.
 
De 11-jarige Inge Derks was de eerste die de titel jeugdkoningin van het Beerse St. Anthoniusgilde kon opeisen. 192 Schoten waren er nodig om dit prachtige resultaat, samen met 6 andere leerlingen van groep 8 van de basisschool Dr. Jan de Quay, te bereiken. Deze leerlingen werden begeleid door hun enthousiaste docenten, juffrouw Anita en juffrouw Netty. Bij het schieten gebeurde dat door de zeer ervaren schutter Henk Jans.
 
                                                                  
 
                           
 
                                                                   
 
Rik Vos, wiens vader en grootvader beiden actief lid zijn van het gilde, had 240 schoten nodig om, als jongste publiekskoning in de geschiedenis van het gilde, deze titel te behalen. "Normaal luister ik nooit zo goed naar je", zei hij bij het winnende schot verbaasd tegen zijn vader, die hem had geadviseerd waar hij de houten vogel moest raken.
                                          
Het jeu de boules toernooi, ook dit jaar weer deskundig geleid door Riet van den Brand, werd gewonnen door Henk van Rosmalen uit Grave. Hij werd door beschermheer De Quay onderscheiden met het prachtige zilveren Overlaat wisselschild.
 
                                                                  
 
Voor meer foto's verwijzen wij u naar de fotogalerij.