2019, Tonny Claassen

Koningschieten 2019

Op zondag 23 juni 2019 vond het jaarlijkse koningschieten plaats. Altijd weer een spannende dag voor de gildebroeders en -zusters, want aan wie zou deze keer de eer te beurt vallen om zich een jaar lang Koning of Koningin te mogen noemen?

Ditmaal vond het Koningschieten niet plaats op het gildeterrein "Crotos", maar kwam het gilde naar de Beerse bewoners tóe. Het Koningschieten werd namelijk  gehouden in het centrum van het dorp, op het Burg. van den Braakplein. En voor de eerste maal werd het Koningschieten op video opgenomen. Voor het bekijken van de film, klikt u op de volgende link https://youtu.be/te8tsAslWd4.
 
Om 10.00 uur marcheerde het gilde naar de woning van het Koningspaar 2018, Rien en Antoinet Claassen, om ze van daaruit naar de kerk te begeleiden. Voor het bekijken van de film, klik hier  https://youtu.be/te8tsAslWd4.
 
Om 11.00 uur begon de Heilige Eucharistieviering, onder leiding van pastor Theo Lamers.  Staande Deken Marco Vos opende de dienst met een mooi woord van welkom waarbij hij hem, aldus de pastor, een groot deel van de preek voor diens voeten wegveegde... Koning Rien Claassen las de eerste lezing voor en Koningin Antoinet bracht op mooie wijze de persoonlijke voorbeden. Ook het gemengd koor ondersteunde de viering door mooi gezang.
 
                                        
                                             
Na afloop van de dienst werd de overheid, ofwel de pastor, het Koningspaar en de Beschermheer Baron Van Hövell tot Westerflier overvendeld door vaandeldrager Rien van Haren. Daarna marcheerde het gilde nog een rondje door het dorp, waarna op het Burg. van den Braakplein de activiteiten verder gingen. Daar stond voor de genodigden een heerlijke koffietafel gereed, verzorgd door de dames en heren van de catering, onder leiding van Gerard Claassen. 
 
                                                   

Vervolgens werd de uitslag van het kruisboogschieten vlak bekendgemaakt. Harry Nabuurs,  Rien van Haren en Theo Philipsen mochten respectievelijk de derde, tweede en eerste prijs in ontvangst nemen. 
 
Ook de jubilarissen werden in het zonnetje gezet; Gerard en Lies Claassen, Jan van Lanen, Marco Vos, Tiny Strik en 
voor hun 25-jarig lidmaatschap, Cor Berends mocht zijn 50-jarig lidmaatschap vieren en Piet Vergeest zelfs zijn 60-jarig lidmaatschap. In verband met diens afwezigheid zal het bestuur jubilaris Cor Berends thuis gaan bezoeken.        
 
                                                        

Om half twee kon het schieten een aanvang nemen. De gildebroeders en -zusters bevrijdden de schietbomen. Pastor Theo Lamers, beschermheer Baron Frans van Hövell tot Westerflier, Staande Deken Marco Vos en wethouder Jilesen losten ieder met een openingsschot de Koningsboom en de Publieksboom, en de strijd kon beginnen. 

                           

En na een spannende strijd was het uiteindelijk gildebroeder Tonny Claassen die de vogel, toch nog onverwacht, naar beneden schoot. Hij mag zich het komende jaar Koning van het St. Anthoniusgilde noemen, samen met zijn Koningin Conny. 
 
                                                                            
                           
Bij de publieksboom was het eveneens een gezellige strijd. Het was Sjallal Laham, schenker van het wijlen hoofdman Wim Keijzersschild, die zich in 2019 Publiekskoning van  het St. Anthoniusgilde Beers mag noemen.           
 
                                     
                                    
De overige foto's kunt u zien in de Fotogalerij.
 
Koningschieten 2020
Wat gebeurde er, wereldwijd, in 2020?

Wie zou denken dat er na het Koningschieten in 2019, ook in 2020 het Koningschieten zou worden gehouden, komt bedrogen uit. In 2020 werd de hele wereld getroffen door het Covid-19 virus, ook wel genaamd het Corona-virus. Hierdoor werden dusdanige maatregelen opgelegd, dat het niet verantwoord was om in grote getalen bij elkaar aanwezig te zijn. Het was dus ook niet mogelijk om evenementen, zoals het Koningschieten, te organiseren.
Alles werd afgelast. Alle activiteiten zijn doorgeschoven. Hopelijk kunnen we in 2021 onze activiteiten weer gauw oppakken.