Koningspaar 2022, Theo en Ina Philipsen

Koningschieten St. Anthoniusgilde,  zondag 19 juni 2022

Eindelijk! Nadat het Koningspaar, Tonny en Conny Claassen, zich al drie jaar lang het Koningspaar van het St. Anthoniusgilde had mogen noemen, kon het gilde weer eens het Koningschieten organiseren. Een nieuwe kans voor een nieuwe Koning en Koningin.

 Zondag 19 juni jl. was het zover. En net als in 2019 kwam het gilde naar de Beerse inwoners toe, en werd het Koningschieten gehouden op het Burg. van de Braakplein. Met ook nu weer een Heilige Mis, een mobiele schietboom en een gezellig terras. En zelfs het weer was ons gunstig gezind, dus het werd een té gekke, geweldige dag. We hopen dat we de inwoners hebben kunnen laten zien hoe het gilde is ontstaan, wat het gilde voor de gemeenschap betekent en wat het Koningschieten inhoudt.

Ophalen Koningspaar

Om 09.30 uur verzamelden de leden van het gilde zich bij het Burg. van de Braakplein, om vervolgens het Koningspaar op te halen. Jawel, op de Graafsedijk. En dat was een hele tocht, kijkt u maar eeens hier!

 Video ophalen Koningspaar - YouTube

       Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen 

Om 11.00 uur begon de Heilige Mis. En hiervoor werd een heuse uitzondering gemaakt, want deze vond "gewoon” plaats in de voormalige Beerse kerk én werd voltrokken door niemand minder dan onze eigen pastor Theo Lamers. De Staande Deken opende de dienst met een woord van welkom, Koning Tonny Claassen las de Eerste Lezing en Koningin Conny Claassen verzorgde op mooie wijze de voorbeden. Het gilde wil iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, heel erg bedanken.

             Afbeelding invoegen 

                                                                            Afbeelding invoegen 

Na afloop van de Heilige Mis werden de beschermheer met zijn echtgenote, de pastoor, het Koningspaaar en de overvendeld, Video overvendelen God Koning Vaderland - YouTube

Na het overvendelen werd er een groepsfoto gemaakt. Vervolgens marcheerde het gilde door de Beerse straten en eindigde op het Burg. van de Braakplein. Daar stond voor de leden een heerlijke koffietafel klaar, verzorgd door de dames van de catering, onder leiding van Gerard Claassen.

Huldiging en prijsuitreiking

Na de koffietafel werden de jubilarissen gehuldigd. Henk Strik en Noud Thelosen werden gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap, Diny van den Berg voor haar 40-jarig lidmaatschap, Peter van den Berg voor zijn 50-jarig lidmaatschap en Louis Linders zelfs voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Felicitaties en woorden van dank door Beschermheer Baron Frans van Hövell tot Westerflier waren hier zeker op zijn plaats.

Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen

Koningschieten

Na het officiële gedeelte werden de schietbomen bevrijd, en kon de strijd om de titel Koning 2022 beginnen. Het was een spannende strijd. Wie o wie zou zich deze keer Koning van het St. Anthoniusgilde mogen noemen. Na 77 schoten was het Theo Philipsen die uiteindelijk de houten vogel naar beneden haalde. Hij mag zich, samen met zijn Koningin Ina, het komende jaar Koning van het St. Anthoniusgilde noemen, Video bevrijden vogel - YouTube

                                            Afbeelding invoegen 

Publiekschieten

Er werd ook gestreden om de titel Publiekskoning. Jawel, want ook het publiek mag op zo’n dag gewoon mee schieten. En wat is er dan mooier om te kunnen vertellen dat de deelnemers van heinde en ver kwamen, de jongste deelneemster 12 jaar was, en de oudste deelneemster zelfs 90 jaar! Gildezuster Jo van Gaal liet zien dat je ook op dié leeftijd nog gewoon mee kunt doen! En samen met haar streden 19 andere schutters om de titel Publiekskoning 2022.

                                            Afbeelding invoegen 

Uiteindelijk was het Dyo Evers uit Deventer (!) die het, wijlen hoofdman, Wim Keijzersschild in ontvangst mocht nemen. En daarmee mag Dyo zich een jaar lang Publiekskoning 2022 van het St. Anthoniusgilde Beers noemen. Of, zoals hij het benoemde, "de burgemeester van Beers".

                                             Afbeelding invoegen

En tenslotte de video waarbij het nieuwe Koningspaar wordt geinstalleerd, Video overdracht Koningspaar - YouTube 

Wil jij ook eens mee schieten?

Tenslotte, denk jij na het lezen van dit artikel, "Goh, ik zou ook wel eens willen weten hoe het voelt om een geweer vast te houden en er ook nog eens mee te willen schieten? Kom dan eens op een maandagavond naar ons gildehuis Crotos. Daar wordt geschoten met de kruisboog en met het geweer, en kun je eens kijken of het schieten misschien iets voor jou is. En wil je iemand meebrengen? Altijd goed, iedereen is van harte welkom.

Een aantal foto's vindt u hier .

Kijk voor de overige foto’s in de Fotogalerij.