Koningschieten 2024, Staande Deken Marco Vos nieuwe Koning 2024

Koningschieten, zondag 30 juni 2024

Om 10.00 uur verzamelden de leden van het gilde zich bij de kersverse uitbater van Het Wapen van Beers, recht tegenover de kerk, waar een uurtje later de gildemis zou beginnen. Uiteraard was daarbij ook de aanwezigheid van het Koningspaar 2023, Harry en Joke Nabuurs, gewenst. Het gilde trok, voorop gegaan door ruiter Richard met zijn paard Timo, als een mooie stoet door het dorp om het Koningspaar af te halen.

                                      

Al heeft de kerk niet meer de officiele functie als zodanig, de Heilige Mis werd, traditiegetrouw, toch gehouden in de Beerse kerk. Deze is namelijk eigendom van Gertie Laham-Keijzers, dochter van voormalig hoofdman van het St. Anthoniusgilde Wim Keijzers. Als eerbetoon aan haar vader heeft zij het gilde een wisselschild geschonken dat jaarlijks uitgereikt wordt aan degene die bij het Koningschieten de Publieksvogel eraf schiet. Het Wim Keijzersschild is een wisselschild in de vorm van een 35 centimeter brede papegaai, hangend aan een keten. Het wisselschild wordt na afloop ingeleverd en de Publiekskoning ontvangt een kleine reprica van het wisselschild.

Pastoor Janssen ging voor in de dienst. Staande Deken Marco Vos opende de dienst met een woord van welkom aan alle aanwezigen. Maartje, de echtgenote van de Beschermheer van het gilde, Frans van Hovell tot Westerflier, verwoordde op mooie wijze de eerste en de tweede lezing, gildezuster Nelly Claassen las de voorbeden.

Na afloop van de Heilige Mis werden de beschermheer met zijn echtgenote, de pastoor, het Koningspaaar en de Staande Deken overvendeld door de vendelier van het gilde, Rien Claassen. Vervolgens marcheerde het gilde door de Beerse straten richting het gildehuis Crotos. Daar stond voor de leden een heerlijke koffietafel klaar, verzorgd door enkele gildebroeders en gildezusters, onder leiding van Gerard Claassen.

                        

Prijsuitreiking geweerschieten

Na de koffietafel volgde de prijsuitreiking van het geweerschieten. De derde prijs ging naar Rien van Haren, de tweede prijs was voor gildebroeder Noud Thelosen en Peter van den Heuvel mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Heren, nogmaals van harte gefeliciteerd.

                                                      

Koningschieten

Na het officiële gedeelte kon de strijd om de titels Koning 2024 en Publiekskoning 2024 beginnen. Het duurde lang voordat, toch nog onverwacht, een groot gedeelte van de vogel naar beneden kwam. Maar je bent pas Koning als wérkelijk de gehele vogel, tot de laatste houtsnipper, eraf is geschoten.

En na meer dan 170 schoten was het Staande Deken Marco Vos die uiteindelijk het laatste stukje hout naar beneden schoot. Hij mag zich, samen met zijn Koningin Ivonne, het komende jaar Koning van het St. Anthoniusgilde noemen.

                            

Publiekschieten

Ook het publiek mag op zo’n dag gewoon mee schieten. Zij hebben hun "eigen" boom waar ze de vogel naar beneden moeten schieten. Ook bij hen was het erg spannend. En het is mooi om te zien dat, zelfs de jongeren onder ons, héél goed de techniek beheersen. Er waren er zelfs bij die bij élk schot de vogel raakten.

Marian Danen, lid van de tamboers van het St. Anthoniusgilde, wilde geen Koning van het gilde 2024 worden, maar wél Publiekskoning. Dus schoot ook zij mee bij het publiek. Zij had haar man Toon over weten te halen om ook te komen schieten. En uiteindelijk was hij het die de vogel naar behaalde en het Wim Keijzersschild in ontvangst mocht nemen. En daarmee mag Toon Danen zich een jaar lang Publiekskoning 2024 van het St. Anthoniusgilde Beers noemen.

    

Wil jij ook eens mee schieten?

Tenslotte, denk jij nu ook, "Goh, ik zou ook wel eens willen weten hoe het voelt om een geweer vast te houden en er ook nog eens mee te willen schieten? Kom dan eens op een maandagavond naar ons gildehuis Crotos. Daar wordt geschoten met de kruisboog en met het geweer, en kun je eens kijken of het schieten misschien iets voor jou is. En wil je iemand meebrengen? Altijd goed, iedereen is van harte welkom.

Kijk voor de overige foto’s in de Fotogalerij.